Flaggning till sjöss
Hur flaggar man ombord?
Flaggan markerar ägarens nationalitet och under seglats får flaggan vara hissad dygnet runt. När båten är förtöjd och man befinner sig ombord, gäller samma flaggtider som för allmän flaggning. Flaggan bör alltid föras när det finns andra båtar inom synhåll och alltid när man befinner sig i utländska farvatten.
Då båten ligger för ankar eller när den är förtöjd med besättning ombord finns två olika skolor på vad som gäller för flaggning. Vanligast är enligt första exemplet nedan. Dock anammas tvåan av fler och fler.
1, Den vedertagna definitionen som även gäller för flaggning på land, Tiden mellan 1 mars - 31 oktober hissas flaggan kl. 08.00 och under resten av året kl. 09.00. Den halas vid solens nedgång, dock senast kl. 21:00. I gästhamnarna är det ofta någon som tutar eller kanske rent av spelar ett tappto på trumpet när det är dags att ta ner flaggan.
2, Den omdiskuterade definitionen av flaggans uppetider till sjöss är att flaggan sitta uppe under dygnets alla timmar då båten har besättning ombord, på samma sätt som i den civila sjöfarten där fartygen för flaggan dygnet runt både till havs och vid kaj.
När ska man ha Gästflagga?
Destinationsflagga/gästflagga
När man seglar i utländska vatten är det god sed att värdlandets nationsflagga föras såsom gästflagga eller destinationsflagga, den kallas även artighetsflagga. Den föres då under styrbords (den goda sidan) vantspridare eller på motorbåts masttopp. Detta görs som en artighetsgest mot värdlandet. Endast en destinationsflagga åt gången hålls hissad. Då man förflyttar sig från ett land till ett annat byts flagga vid gränsen. Om vill så kan destinationsflaggan hissas avseglingsdagen i den sista hamnen i hemlandet och halas ned på kvällen den dag när man har återvänt till den första hamnen i hemlandet. När destinationsflagga föres, hissas klubbstandert och andra igenkänningsflaggor som normalt föres under styrbords vantspridare i stället under babords vantspridare. Destinationsflagga förs alltid ensam. Destinationsflagga hissas och halas samtidigt som den egna nationsflaggan.
Hur gör man en flagghälsning?
Vid speciella tillfällen kan en båt under seglats utföra en flagghälsning, till exempel när man möter ett örlogsfartyg med befälsvimpel i masttoppen, men man kan även hälsa på civila båtar, som båtar från den egna båtklubben eller liknande. Vid flagghälsning sänker man flaggan långsamt till halv stång och väntar tills den mötande båten besvarar hälsningen. Sedan hissas flaggan i topp igen.
Flagghälsning får bara utföras på nära håll och då omständigheterna tillåter det utan att riskera någons säkerhet.
Att hälsa är helt frivilligt, men att ej besvara en hälsning kan uppfattas oartigt och kan av vissa ses som en skyldighet att besvara.
Hur gör man sorgflaggning ombord?
Vid sorgflaggning hissas flaggan i topp, för att sedan sänks till en tredjedel av stångens längd. När sorgflaggningen är avslutad, hissas flaggan i topp och halas sedan omedelbart. Om båten står förtöjd, följer man bara de allmänna flaggreglerna vid dödsfall.
När har man vimpel ombord?
På en båt representerar vimplarna båtägarens eller skepparens medlemskap i olika klubbar, organisationer eller avlagd examina. Vimplarna bör, precis som flaggor, vara hela och rena. Trasig och/eller smutsiga vimplar ska bytas ut till nya, och de gamla kan brännas.
När används signalflaggor?
Användningen av signalflaggor till sjöss är ett enkelt och internationellt sätt att kommunicera på, fartyg emellan. Innan radion uppfanns, var detta det enda sättet att kommunicera på, men idag används det mest som upplysning vid dykare i vattnet, fiske med redskap eller dylikt.